Dragoslava Srejovića 1, Beograd
+381 69 55 44 33 2
Pitanja i saveti
O nama
Kontakt

Kratki vodič za korišćenje detailing usluga

Sve što treba da znate pre odlaska u detailing centar.

Šta je detailing automobila?

Ukoliko ste u toku sa trendovima u svetu automobila, verovatno ste čuli za auto detailing.

Najjednostavnije rečeno, auto detailing se odnosi na skup tretmana koji za cilj imaju ulepšavanje, restauraciju i zaštitu enterijera i eksterijera automobila.

Termin detailing se prvi put javlja u Americi početkom 90-ih godina prošlog veka, a nastaje od reči „detail“ – detalj, jer podrazumeva krajnju pedantnost profesionalnog detailera koja proizvodi besprekorne rezultate.

U Arhontu, u ovu svrhu koriste se najsavremenija detailing oprema i specijalizovani proizvodi u kombinaciji sa profesionalnom metodologijom rada po uzoru na najuspešnije svetske detailing centre. O rezultatima našeg rada svedoče mnogobrojni redovni klijenti čije recenzije možete pročitati na našem vebsajtu.

Koja je razlika između auto perionice i detailing-a?

Detailing automobila je mnogo više od pranja u auto perionici. 

Klasičnim pranjem uklanja se samo prljavština na površini vozila, ona vidljiva golim okom, dok detailing uključuje dubinsko čišćenje svih površina enterijera i eksterijera. 

Osim toga, detailing podrazumeva i kozmetičke zahvate, poput poliranja, restauracije i impregnacije eksterijera i enterijera s ciljem postizanja i očuvanja najboljeg mogućeg („salonskog“) izgleda automobila. 

Obzirom na opseg usluga koje su uključene u detailing, tretman vozila u detailing centru traje znatno duže od pranja automobila, ručno ili u autopraoni – od nekoliko sati do nekoliko dana. 

Jednostavan način da razumete razliku između pranja automobila u auto perionici i detailinga jeste da je uporedite sa razlikom između brzog tuširanja nakon posla i celog dana provedenog u spa centru, gde ste uživali u tretmanu celog tela, pilingu, raznovrsnim masažama i sauni. 

Nakon prvog ćete se osećati osveženo i čisto, a nakon drugog kao potpuno preporođeni. 

detailing-automobila-beograd

Koje su usluge uključene u auto detailing

Detailing usluge mogu se ugrubo podeliti u dve kategorije: detailing eksterijera i enterijera. Većina profesionalnih detailing centara nudi pakete koji uključuju različite kombinacije usluga iz obe kategorije, ovisno o vašim potrebama.

Eksterijer

Detailing eksterijera počinje ručnim pranjem vozila uz korištenje profesionalnih preparata i nežnih krpa od mikrovlakana, gde se pažnja obraća na svaki i najmanji detalj.

Zatim sledi dekontaminacija farbe, koja u zavisnosti od stanja automobila i želja vlasnika može biti hemijska ili mehanička. U prvom slučaju primenjuju se specijalizovani prozivodi namenjeni uklanjanju kontaminacije sa eksterijera automobila, a u drugom slučaju gilna za poliranje u kombinaciji sa lubrikantom.

Nakon dekontaminacije farbe pristupa se jednoslojnom ili višeslojnom poliranju farbe, ali po potrebi i farova, štop svetala, stakala, pragova i okvira vrata. Ovim posutpkom se pomoću polir mašina i pasta za poliranje različite granulacije uklanjaju hologrami i manje ogrebotine, poravnava površina automobila, i postiže blistav, sjajan izgled.

Često nakon toga sledi nanošenje vodoodbojnog zaptivača ili keramičkog premaza na sve tvrde površine eksterijera koja osigurava da će vaš automobil biti zaštićen od štetnog UV zračenja, sitnih ogrebotina i nakupljanja prljavštine od nekoliko meseci do nekoliko godina.

Enterijer

Detailing enterijera počinje detaljnim usisavanjem i otprašivanjem čime se uklanjaju prašina, nečistoće i otpad iz svakog ugla vašeg automobila, od sedišta i ventilacije do podova i neba.

Sledi čišćenje unutrašnjosti krpama ili četkicama, da bi se otklonile i oku nevidljive čestice prljavštine koje su se tokom vremena nakupile u vozilu. Nakon toga se pristupa dubinskom pranju sedišta i podova, čiščenju stakala i kondicioniranju kože.

Za kraj se po potrebi vrše utrazvučno čišćenje i ozonizacija kanala klime kojima se eliminiše vlaga u ventilacijskim kanalima i dezinfikuje celokupam klimatizacijski sistem vozila.

Motorni prostor

Detailing motornog prostora počinje laganim kvašenjem izloženih kompotenenti motora i nanošenjem odmašćivača pomoću četke ili sunđera. Sledi ispiranje i pažljivo sušenje te nanošenje zaštitnog premaza na sve metalne i pastične delove motora.

Česta pitanja o detailing uslugama

Da li auto detailing može ukloniti mrlje sa sedišta?

Da. Detailingom se mogu ukloniti čak i najtvrokornije mrlje iz celokupnog enterijera vašeg vozila jer se u procesu koriste specijalizovane hemikalije i profesionalna oprema kao što su detailing četkice i paročistač. 

Šta podrazumeva dekontaminacija farbe?

Dekontaminacija farbe uključuje otklanjanje nečistoća poput čestica metala, kočione prašine, smole i katrana, koje nije moguće eliminisati standardnim pranjem eksterijera. Obavlja se na dva načina, hemijskim i mehaničkim putem, u zavisnosti od stanja farbe automobila. 

Koliko često treba raditi hemijsku dekontaminaciju farbe?

Stručnjaci savetuju da se hemijska dekontaminacija vrši četiri puta godišnje, dakle jednom u svako godišnje doba. Naravno, sve zavisi od načina upotrebe i održavanja vozila.

Da li mehanička dekontaminacija farbe uklanja ogrebotine na automobilu?

Ne, glina za poliranje ne može ukloniti ogrebotine sa farbe, čak ni one najsitnije. Ona je namenjena uklanjanju potencijalno štetnih nečistoća i kontaminacije sa površine automobila. 

Zašto i koliko često treba polirati auto?

Poliranje automobila je metoda korekcije farbe čiju učestalost treba prilagoditi načinu održavanja automobila i stanju farbe, što je individualno za svakog vozača. 

Da li poliranje šteti automobilskom laku?

Ne, poliranje ne šteti automobilskom laku, samo ga neznatno istanjuje. U Arhontu postupak poliranja obuhvata prethodno merenje debljine laka svih lakiranih površina kako bi se precizno utvrdilo trenutno stanje. Na primer, troslojno poliranje auta je moguće uraditi u proseku 3-4 puta pre nego što lak postane previše tanak za dalje tretiranje.

Da li poliranje skida sve ogrebotine sa auta?

Poliranjem se mogu skinuti blaže ogrebotine od 50% do 90% oštećenja. Nije moguće otkloniti duboke ogrebotine kod kojih je probijen lak i oštećena sama farba – u takvom slučaju uglavnom je neophodno farbanje.

Šta su zaštitni premazi za auta?

Zaštitni premazi, u svetu poznati kao protective coatings, su specijalna hidrofobna sredstva koja se nanose na različite površine enterijera i eksterijera automobila, motora, kamiona, itd. Ovi proizvodi stvaraju vodoodbojnost (ili hidrofobnost), zbog koje se prljavština i kontaminacija jako teško lepi za vaš automobil, štedeći vam oko 50% vremena na pranje i sušenje vozila. Osim toga, zaštitni premazi čine da vozila izgleda besprekorno, onako kako su izgledala u salonu. 

Koliko traje keramička zaštita za auto?

U proseku, keramička zaštita za auto traje od 2 do 10 godina, u zavisnosti od konkretnog proizvoda, temeljitosti pripreme farbe, količine upotrebe i načina održavanja automobila. Na primer, ukoliko vaš automobil dosta vremena provodi u garaži, keramička zaštita će vam trajati znatno duže u odnosu na nekoga ko provodi više sati u vožnji svaki dan. Također, keramička zaštita će vam znatno duže trajati ukoliko redovno perete vaš auto i posećujete detailing centar. 

Koji su benefiti auto detailinga

Poboljšan izgled

Svi mi želimo da vozimo sjajan, nov automobil koji privlači poglede. Međutim, kupovati novo vozilo svake godine jednostavno nije finansijski izvodljivo. Na sreću, čak i ukoliko je vaš ljubimac video bolje dane, detailing tretman može da mu vrati stari sjaj. S druge strane, ako ste tek kupili novi automobil, detailing će osigurati da sačuvate njegov izgled znatno duže vremena. 

Sigurna vožnja

Detailing tretman će eliminisati svu prljavštinu i ogrebotine sa vaših stakala koji mogu narušiti vidljivost tokom vožnje, čime se smanjuje mogućnost saobraćajnih nesreća. Osim toga, detaljno čišćenje enterijera će vam pružiti zdravu okolinu lišenu buđi, prašine i alergena koje mogu izazvati zdravstvene smetnje, što je posebno važno ukoliko imate decu ili kućne ljubimce. 

Sprečavanje kvarova

Ukoliko budete redovno posećivali detailing centar, stručnjaci će imati priliku da detaljno pregledaju vaše vozilo, uključujući i one delove koje se vi verovatno ne biste setili da proverite. Tako ćete moći da primetite eventualne kvarove u njihovom začetku i da ih popravite prije nego nastane veća šteta. 

Zadovoljstvo 

Voziti besprekoran automobil je posebna vrsta zadovoljstva, bilo da ga koristite u poslovne ili isključivo privatne svrhe. Pritom, čisto i sjajno vozilo može povećati vaše samopouzdanje, a zasigurno će ostaviti bolji utisak na sve oko vas u poređenju sa prljavim, zapuštenim autom. 

Koliko često treba obavljati auto detailing

Generalna preporuka za sve vozače je obaviti detailing automobila dva do četiri puta godišnje. Naravno, učestalost potrebe za detailing tretmanom varira u zavisnosti od stanja vozila, navika i uslova vožnje te ličnih preferencija vozača. Na primer, ukoliko redovno vozite po makadamu ili snegu, poželjno je da češće posećujete detailing centar. U svakom slučaju, što češće budete pribegavali detailing tretmanu, to će vaš automobil biti u boljem stanju.

Koliko košta i koliko traje detailing tretman?

Cena i vreme potrebno za detailing tretman zavise od tipa željenih usluga, veličine automobila, kao i stanja u kome se on nalazi.

Šta je poliranje automobila?

Poliranje automobila je proces korekcije farbe koji se koristi za uklanjanje sitnih i osrednjih ogrebotina, oksidacije i drugih oštećenja na površini farbe. Poliranje automobila pomaže u obnovi sjaja vozila i daje mu glatku površinu. Ovaj postupak se obično radi nakon detaljnog pranja vozila, kako bi se uklonile sve nečistoće i prašina.

Postoje različite vrste poliranja koje se koriste u procesu detailinga, uključujući hladno poliranje, topljeno poliranje i poliranje na vodi. Ove vrste poliranja se razlikuju po načinu primene i sredstvima koja se koriste.

Zašto se poliranje koristi u procesu detailinga?

Poliranje automobila pomaže u uklanjanju sitnih ogrebotina, kojih ima mnogo nakon dužeg perioda upotrebe vozila. Ovi sitni ogrebotine su uglavnom površinske i ne predstavljaju veći problem po pitanju integriteta farbe, ali oštećuju izgled vozila. Poliranjem se uklanjaju ovi ožiljci, a farba se vraća u prvobitno stanje. Poliranje se takođe koristi za uklanjanje tragova prljavštine i nečistoće sa površine farbe, koje nisu mogle biti uklonjene standardnim pranjem.

Poliranje je takođe korisno jer doprinosi dugotrajnosti farbe. Kako vozilo stari, farba postaje više osetljiva na oštećenja. Poliranjem se farba postavlja u optimalno stanje, što je značajno za sprečavanje daljeg propadanja farbe i produžavanje njenog veka trajanja.

15.-Signature-multi-stage-polishing

Koliko često treba da se radi poliranje automobila?

Ukoliko je automobil redovno održavan, poliranje se može raditi jednom godišnje. Međutim, u zavisnosti od uslova u kojima se vozilo koristi, neophodno je raditi poliranje češće. Na primer, vozilo koje se koristi svakodnevno u urbanim uslovima, podložnije je oštećenjima od vozila koje se koristi samo vikendom i vozi se uglavnom na autoputu.

Ukoliko se vozilo čuva u zatvorenom prostoru i ne koristi se često, poliranje se može raditi jednom u dve godine. Međutim, u svakom slučaju, preporučuje se da se poliranje obavlja u skladu sa stanjem farbe i preporukama proizvođača automobila.

Šta je keramička zaštita za auto?

Keramička zaštita za auta je vrsta zaštite koja se nanosi na površinu farbe kako bi se stvorila barijera između farbe i okoline. Ova zaštita čini farbu otpornom na nečistoću, prljavštini, UV zrake i druge štetne uticaje. Keramička zaštita je popularna među vlasnicima vozila zbog svoje dugotrajnosti i efikasnosti.

Keramička zaštita je dostupna u različitim oblicima, uključujući zaštitne premaze i sprejeve. Postoje različiti nivoi keramičke zaštite, od osnovne do napredne, koja se može izabrati u zavisnosti od želja vlasnika automobila. Napredna keramička zaštita obično traje duže i pruža veću zaštitu od osnovne, ali je i skuplja. Keramička zaštita ima hidrofobna svojstva koja odbijaju vodu, čime sprečavaju lepljenje nečistoće na površinu automobila. To omogućava lakše čišćenje automobila i smanjuje količinu prljavštine koja se zadržava na vozilu.

poliranje-i-zastita-automobila-kia

Kako keramička zaštita radi?

Keramička zaštita obično sadrži silicijum dioksid i druga sredstva koja stvaraju zaštitni sloj na površini automobila. Ovaj sloj je izuzetno tanak, nevidljiv i pruža izuzetnu otpornost na oštećenja.

Keramička zaštita je izuzetno izdržljiva i može trajati od jedne do pet godina u zavisnosti od kvaliteta proizvoda i uslova upotrebe vozila. Nakon tog perioda, zaštita će se postepeno smanjivati, a vlasnik vozila će morati da obnovi sloj keramičke zaštite kako bi osigurao dugotrajnu zaštitu farbe vozila.

Kako odabrati detailing centar za vaš automobil

Ako živite u velikom gradu, verovatno u blizini imate mnogo dostupnih opcija za usluge detailinga. Pre nego što nekom od njih poverite svog ljubimca i novac, razmotrite sledeće:

Usluge

Možda uz osnovne detailing usluge poput pranja eksterijera i čišćenja enterijera želite keramičku zaštitu i poliranje svih stakala. Međutim, ne nude svi detailing centri ove usluge. Zato proučite postojeću ponudu i nađite centar koji vašem automobilu može pružiti celokupan tretman.

Recenzije

Obzirom da je detailing i dalje poprilična nepoznanica kod nas, pogledajte recenzije na veb stranicama detailing centara u okolini i ocene koje imaju na Guglu kako biste bili sigurni da ćete dobiti profesionalnu uslugu. Tražite preporuke od porodice i prijatelja ukoliko oni imaju iskustva sa detailingom.

Cena

Detailing je investicija koja može značajno povećati tržišnu vrednost vašeg vozila, pa je logično da ova usluga nije jeftina. Zbog toga je važno da razmislite koliko novca možete da izdvojite za detailing, ali i da imate u vidu da je bolje potrošiti malo više za vrhunske rezultate nego rizikovati sa nestručnim detailerima.

Zaključak

Detailing je postupak koji zahteva visok nivo stručnosti i opreme kako bi se postigli najbolji rezultati. Ova usluga pruža mnogo više od običnog pranja vozila, uključujući poliranje,

Detailing automobila je sjajan način da održite vaše vozilo u najboljem mogućem stanju. Odabir dobrog detaljera je ključan za postizanje najboljih rezultata, a važno je pažljivo razmotriti sve opcije prije nego što donesete konačnu odluku. Poliranje vozila i nanošenje zaštitnog sloja poput keramičke zaštite pomoći će vam da vaše vozilo izgleda i radi kao novo dugi niz godina. Redovito održavanje vozila može biti skuplje od običnog pranja automobila, ali dugoročno gledano to će vam uštedjeti novac na popravcima i održavanju. Ako slijedite ove savjete i redovito održavate svoje vozilo, vaš automobil će izgledati i raditi sjajno dugi niz godina.

Kada tražite detailera za svoje vozilo, važno je da pažljivo odaberete i obratite pažnju na kvalitet usluga, opremu i iskustvo. Vaš automobil je vredna investicija, i zaslužuje najbolju negu kako bi izgledao i funkcionisao najbolje što može.

Nadamo se da vam je ovaj kratak vodič bio koristan i pružio vam dodatne informacije o detaljima automobila. Ako ste u potrazi za kvalitetnom i pouzdanom detailing uslugom u Srbiji, Arhont je pravi izbor za vas. Naš tim stručnjaka pruža najbolje usluge u ovom području, koristeći samo najsavremeniju opremu i proizvode. Kontaktirajte nas danas kako bismo vam pomogli da vaš automobil izgleda kao nov.

Rezerviši termin

Dugme Rezerviši termin odvešće te na kontakt stranu sa formularom za zakazivanje. Ili nas pozovi pa ćemo se dogovoriti preko telefona.

Najčešće postavljana pitanja o detailingu

Detailing je postupak detaljnog čišćenja, poliranja, restauracije i impregnacije eksterijera i enterijera vozila u cilju postizanja i očuvanja najboljeg mogućeg („salonskog“) izgleda. U Arhontu, u ovu svrhu koristi se specijalizovana najsavremenija detailing oprema i proizvodi u kombinaciji sa metodologijom rada u skladu sa svetskim trendovima. O rezultatima svedoče naši mnogobrojni redovni klijenti.

Oni nam veruju:

Šta kažu naši klijenti: